Продукти за 4 порции:
400 гр пилешки гърди
250 гр сметана
250-300 гр гъби печурки
1-2 суп. лъж. масло
1-2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
1. Нарязват се пилешките гърди на хапки и се запържват в тенджерка с олио или масълце до побеляване.
Ако искате да не се усеща много чесъна можете да го запържете сега или да го прибавите по - късно, когато слагате сметаната - но тогава няма да е зле да е ситно нарязан или счукан.
2. Като се запържат добре месцата се изваждат с решетъчна лъжица и се пускат гъбките, когато се запържат се връща пилето и се заливат със сметаната
3. Оставя се да закъкри. След 4-5 минути свалете от котлона. Добавете сол и черен пипер на вкус
4. Поднесете топло
Можете да добавите към ястието:
- горчица- 1-2 супени лъжици, слага се със сметаната
- топено или синьо сирене - прибавя се със сметаната
- кисели краставички нарязани на ивички - слагат се малко преди сметаната
- копър - след като ястието е махнато от котлона, преди сервиране
- картофено пюре - като гарнитура
Можете да приготвите същото ястие, но на фурна с цяло пилешко бутче например:
1. Пилешкото можете да сварите предварително
2. Слагате пилето в тава или в така наречената йенска тенджера. Шпикова се с чесън на колелца т.е. срязва се леко кожата на пилето и се поставят парченца чесън
3. Запича се леко
4. Гъбите е добре да запържите леко отделно ако са пресни, а ако не ги нарежете да дребно и ги добавете със сметаната
5. Добавете в тавичката сметаната и гъбите и трябва да поставите фолио за да се задуши или да покриете с капак
6. Оставете да поври около 10-15 минути
7. Сервирайте топло

Можете да добавите към сметаната всичко, изброено по-горе по желание.
Бързо, лесно, вкусно!!!
Приятен апетит!!!
No comments:
Post a Comment