Thursday, July 23, 2009

Тортия - Tortilla

Идва от испанската дума - Tortilla, която буквално преведено е омлет от яйца и картофи.

Тортията е типично ястие за Испания, основните и съставки са яйца и картофи, като можете да добавяте и други съставки, като например тиквички, пипер, риба тон, кренвирши, шунка и др.



Основната рецепта за Картофена тортия - Tortilla de patatas - е следната /за около 3 човека/:

Съставки:

4 яйца
1/2 килограм картофи
1 чаша олио или зехтин - 1/4 литър
сол

Приготвяне:

Обелват се картофите и се нарязват на тънки парченца /като за чипс или на тънки ивици/


Поставят се в олио, добавя се сол и се пържат добре.

Когато картофите омекнат се натрошават на малки парчета.

Трябва картофите да са добре запържени /задушени/ и да заприличат леко на пюре.

Когато са готови, картофите се изваждат и се изцеждат от олиото.

Разбъркайте яйцата и прибавете картофите към тях в отделен съд. Объркайте добре до получаване на хомогенна смес.

Сложете отново в тигана малко олио и прибавете сместа от картофи и яйца.


Сместа трябва да се бърка леко от време на време и да се разклаща тигана.


Обръща се няколко пъти с помощта на чиния, за да се изпърже добре и от двете страни. Това става като поставите чинията върху тигана /тортията/ и обръщате сместа от тигана на нея и връщате отново в тигана.

Ако искате можете да добавите лук - той трябва да се сложи, когато слагате и картофите да се пържат.

No comments:

Post a Comment