Тортията е типично ястие за Испания, основните и съставки са яйца и картофи, като можете да добавяте и други съставки, като например тиквички, пипер, риба тон, кренвирши, шунка и др.

Основната рецепта за Картофена тортия - Tortilla de patatas - е следната /за около 3 човека/:
Съставки:
4 яйца
1/2 килограм картофи
1 чаша олио или зехтин - 1/4 литър
сол
Приготвяне:
Обелват се картофите и се нарязват на тънки парченца /като за чипс или на тънки ивици/

Поставят се в олио, добавя се сол и се пържат добре.
Когато картофите омекнат се натрошават на малки парчета.
Трябва картофите да са добре запържени /задушени/ и да заприличат леко на пюре.
Когато са готови, картофите се изваждат и се изцеждат от олиото.
Разбъркайте яйцата и прибавете картофите към тях в отделен съд. Объркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Сложете отново в тигана малко олио и прибавете сместа от картофи и яйца.

Сместа трябва да се бърка леко от време на време и да се разклаща тигана.

Обръща се няколко пъти с помощта на чиния, за да се изпърже добре и от двете страни. Това става като поставите чинията върху тигана /тортията/ и обръщате сместа от тигана на нея и връщате отново в тигана.
Ако искате можете да добавите лук - той трябва да се сложи, когато слагате и картофите да се пържат.

No comments:
Post a Comment